TEPAV PERAKENDE GÜVEN ENDEKSİ (TEPE):

• 02.03.2015

TEPAV her ay düzenli olarak bütün coğrafi bölgelere yayılmış 32 ilden 500 firma ile yaptığı görüşmeler ile bu endeksi oluşturmaktadır. Görüşülen sektörler içerisinde, yiyecek, içecek, tekstil ürünleri, tütün ürünleri, hazır giyim, ayakkabı, elektrik, ev aletleri, mobilya vb. sektörler yer almaktadır. TEPAV tarafından yayınlanan bu endekse ilişkin şu çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır.

a)      TEPE Haziran ayında geçen aya göre önemli bir değişim göstermedi. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumu Haziran 2014’e göre artarken Mayıs 2015’e göre azaldı. Önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri hem geçen yıla göre hem de bir önceki aya göre geriledi. Türkiye geçen yıla göreAB-28 den daha iyi bir performans sergiledi.

b)      Perakendecinin güveni geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Haziran ayında4,5 puan değeri alan TEPE, bir önceki aya göre 0,1 puan geçen yılın aynı dönemine göre ise 8,5 puan arttı. Bu artışın sebebi, önümüzdeki 3 aya yönelik satış beklentilerindeki artışlardır.

c)      Satış beklentileri Mayıs ayına göre arttı. Haziran 2015’te TEPE anketi katılımcılarının %31,3 ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise %32,1 düzeyinde oldu. %36,6 lık bir kesim işlerinde bir değişim beklememektedir. AB-28 de yine rakamlarda aynı durum bir önceki aya göre düşüş geçen yılın aynı dönemine göre ise artış şeklindedir.

d)     İşlerdeki toparlanma algısı Mayıs ayına göre azaldı. İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Haziran 2015’te -29,8 puan oldu. Haziran 2015’te TEPE anketi katılımcılarının %25,8’i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, %50,5 işlerde düşüş olduğunu belirtmiştir.

e)      Haziran ayında en fazla artış tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde yaşandı. Bu sektörü sırası ile motorlu taşıtlar, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ve diğer sektörler izledi. Geçen yıla göre en fazla düşüş BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektöründe yaşandı.

f)       Perakendede satış fiyatı beklentisi Mayıs ayı ve geçen yıla göre azaldı.

g)      AB’de perakende güveni Mayıs ayı ve geçen yıla göre azaldı. Bu duruma göre yapılan karşılaştırma Türkiye’nin daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymaktadır. Malta Haziran ayında da en fazla artışın yaşandığı ülke oldu.

h)      Konya ilinde perakende güveni, Türkiye genelinden daha yüksek değer aldı. Haziran ayında TEPE -4,5 iken KOPE 0,9 değerini almıştır. Konya perakendesi, Haziran ayında Türkiye genelinden daha yüksek bir değer alırken, AB-28’in gerisinde kaldı

Sorgun’da KOSGEB şubesi açılıyor.

Odamızın yapmış olduğu girişimler neticesinde KOSGEB başkanlığı ile karşılıklı protokol imzalanarak odamız bünyesinde KOSGEB şubesi açılıyor. Sorgun’da KOSGEB şubesi açılıyor.

İmzalanan Protokol çerçevesinde en kısa süre içerisinde odamız bünyesinde açılacak KOSGEB Şubesi; Sorgun’da faaliyet gösteren üyelerimize, esnafımıza ve diğer işletmelere KOSGEB tarafından verilecek hizmet ve desteklerin yaygın, etkin ve koordinasyon içinde sunulmasını sağlayacaktır.

1.DÖNEM AKREDİTASYON SÜRECİNDE OLAN ODAMIZ STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALRI KAPSAMINDA DIŞ PAYDAŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

TOBB  Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Dr.Yüksel VARDAR'ın moderatörlüğünde odamız toplantı salonunda dış paydaş çalıştayı düzenlendi.

• TEPAV PERAKENDE GÜVEN ENDEKSİ (TEPE):